Reklama
 
Blog | Petr Hamáček

Nezávislost po česku

Vždy, když vidím nepochopení nějakého principu, tak mě to naštve. Nejinak tomu bylo předevčírem, když jsem si přečetl článek o soudci, který si vymyslel soudní jednání, a přesto byl odsouzen jen ke snížení platu čtvrt roku.

 Celý článek najdete zde.

 

Reklama

Kde budou brát teď soudci odvahu říkat, že návrh ministra spravedlnosti, který by přivedl do kárných senátů i právníky z univerzit a advokacie, je nabourávání soudcovské nezávislosti, pokud to bude nabourávat takovou nezávislost jakou předvedl kárný senát Nejvyššího soudu v tomto případě, tak zaplaťpánbůh. Mě nezajímá, jestli má pan soudce psychické problémy, pokud učitel dá facku, nikdo se ho neptá, jestli ho žák provokoval, když doktor udělá chybu, nikdo nebere v potaz, jestli byl unavený po noční službě. Navíc omlouvat psychickými problémy vymyšlené soudní jednání je neskutečně liché.

Ne, nemám takový ten jednoduchý názor, že soudce by měl být odvolatelný. Chápu význam jejich neodvolatelnosti jako skutečnou nezávislou záruku mých osobních práv. Chápu, proč mají tak vysoké platy, ale oni musí pochopit mě, že za takový komfort od nich požaduji daleko lepší výkon.

Je pro mě naprosto nepochopitelné, že kárný senát nedbá názoru předsedy soudu. Jak asi budou na mladoboleslavském soudu vypadat vztahy teď? Budou se muset teď ostatní soudci v Mladé Boleslavi podělit raději o složitější případy, aby se náhodou panu Nagymu nestalo, že nestihne jednání nebo ztratí spis?

Jednání kárného senátu svědčí o ztrátě soudnosti jeho členů, což je u soudců velmi alarmující. Vím, že jsou povzneseni nad názory nás laiků. Jenže, pokud si budou se svou věrohodností zahrávat déle, tak začnou získávat na síle tupé názory mluvící o soudcokracii apod.

Celý výnos kárného senátu Nejvyššího soudu není nic jiného než plivnutí do tváře všem těm soudcům, kteří pracují tak, jak mají.

Petr Hamáček

 PS: Soudci Nejvyššího soudu už v minulosti dokázali přesně vyčíslit cenu soudcovské nezávislosti. Je to mrzkých padesát až osmdesát tisíc čtrnáctého platu. Ten si, jak jinak, dokázali vysoudit…